parallax background

Stijldansen weer populair, vooral onder studenten

30 rozen voor 30 jarig jubileum
mei 31, 2017
Dansen is gezond!
mei 31, 2017
 

De tijd dat stijldansen 'bij je opvoeding hoorde' is voorbij. Het aantal inschrijvingen bij dansscholen loopt al jaren flink terug. Toch zijn er nog steeds een hoop studenten die wel een dansje durven te wagen. "Elk jaar zijn de dansvloeren voller."

Een, twee, cha-cha-cha, vijf zes, cha-cha-cha. Vroeger was stijldansles eerder regel dan uitzondering. Maar wie denkt dat de stijldansen vandaag de dag uitgestorven is, komt bedrogen uit. In sommige plaatsen is de stijldanswereld nog alive and kicking – en dan met name onder studenten.

Traditioneel

Quick-step, rumba, cha-cha-cha, jive, samba, Engelse wals, Weense wals, slow foxtrot: alle stijlen komen aan bod. "Ik vind het bijzonder dat zoiets traditioneels in trek is. Elk jaar wordt de dansvloer voller", vertelt student Robin, die zelf vijf uur per week danst.

Wij krijgen regelmatig aanvragen van koppels die willen leren dansen omdat ze gaan trouwen of naar een feestje gaan. "Maar dat zijn vaak wat oudere mensen. Voor studenten is het heel fijn om naast hun studie iets te hebben waar ze rust in kunnen vinden”.

Oubollig imago

Stephan Ophorst van de Nederlandse Algemene Danssport Bond vindt het jammer dat stijldansen tegenwoordig niet meer bij de opvoeding hoort. "Het grootste probleem is dat dansen tegenwoordig een oubollig imago heeft. Dansscholen hebben dat ook", vertelt hij.

Toch benadrukt zijn collega Jeroen Koene dat stijldansen allesbehalve ouderwets is. "Er is moderne muziek, een leuke sfeer en discoverlichting. Er is weinig oubolligs aan."