parallax background

De Argentijnse Tango

Blackpool Dance Festival
juli 10, 2020
We mogen weer beginnen!
mei 28, 2021
 

Argentijnse tango is een stijl in muziek en dans, die eind 19e eeuw is ontstaan in de sloppen van de buitenwijken aan de Río de la Plata van Buenos Aires en Montevideo, Argentinië. Uit deze Argentijnse tango is de ballroomtango later ontstaan. Hoewel de twee dansen overeenkomsten hebben, zijn het twee verschillende dansen; ze verschillen onder andere van muziek en van karakter.


De Argentijnse tango is ontstaan uit een mix van Europese en Afrikaanse muziek- en dansstijlen. De Europoese migranten die tussen 1880 en 1930 massaal naar Argentinië kwamen, brachten o.a. de wals, de Polka, de Mazurka en de “tango Andaluz” (Flamenco) mee. De instrumenten waarmee de Argentijnse tango gespeeld wordt, zijn dan ook van Europese oorsprong. De Afrikaanse invloed loopt van de habanera, ontstaan op Cuba, tot de Candombe, ontstaan uit een mix van Afrikaanse muziektradities van slaven in Argentinië en Uruguay.


Buenos Aires maakte een geweldige groei door aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw. In 1869 had het 180.000 inwoners, in 1914 1,5 miljoen. De immigranten waren hoofdzakelijk alleenstaande mannen. In de buitenwijken van Buenos Aires zochten zij elkaars gezelschap en dat van vrouwen in bars, gokhuizen en bordelen. Daar begonnen zij rond 1880 met de eerste passen van de tango. Vrouwen uit fatsoenlijke families wildeneerst niets met tango te maken hebben, daarom dansten de mannen eerst met elkaar om nieuwe passen te ontdekken en uit te proberen, om daarna de vrouwen te kunnen imponeren. Voor lange tijd werd de Argentijnse tango enkel in buitenwijken gedanst, maar is veel later toch door heel Buenos Aires heen getrokken. Een Buenos Aires zonder Argentijnse tango is nu niet meer voor te stellen.


DE ARGENTIJNS TANGO LEREN?

Neem direct contact op!